Birth Doula Amsterdam
 
Mothercircle.jpg
 

Mijn verhaal

Mijn naam is Nadia (1987) en ik ben doula in Amsterdam en omgeving. Tijdens mijn zwangerschap viel ineens alles op zijn plek. Alles waarvan ik hou (kundalini & yin yoga, ayurveda, holistische geneeskunde, de kracht van voeding, massage, moederschap én met mensen werken) komt samen in dit mooie vak. 

In april 2017 ben ik bevallen van onze zoon Floris in aanwezigheid van onze doula Elisa. Haar aanwezigheid, suggesties en bevestigende of geruststellende woorden gaven me zoveel kracht. En ze was er niet alleen voor mij, ook voor mijn partner. 

Ik heb enorm veel bewondering gekregen voor het vrouwelijk lichaam. Ik leerde een oerkracht in mezelf kennen, een bevalling is zoiets magisch moois. Niet alleen je kindje wordt geboren, ook jij verandert van een vrouw in een moeder. En dat gebeurt niet zomaar, daar gaat natuurlijk een zwangerschap aan vooraf. Het is een transformatieproces, net als die bijzondere bevalling. Iets waar je met net zoveel plezier en vertrouwen naar mag uitkijken, als dat kleine wondertje zelf. En met heel veel liefde wil ik je daarin steunen.

 
 
Nadia Doula Amsterdam

Mijn partner over onze doula

"Elisa bracht zoveel ervaring, informatie en rust mee. Ze was al uren bij ons in huis, lang voordat de verloskundige voor de eerste keer langskwam.

Ik had me vooraf niet gerealiseerd hoe gespannen en onzeker ik me zou hebben gevoeld, zonder haar aanwezigheid en al haar praktische tips. Dankzij Elisa kreeg ik een actieve rol tijdens de bevalling en kon ik Nadia echt ondersteunen. We kijken er met zoveel plezier op terug. Tegen vrienden verwoordde ik het als de ultieme thuissessie. Ons huis heeft een nieuwe dimensie gekregen. Ik zie nog dat bevalbad in de met kaarsverlichte woonkamer staan... "

Joost Cornelissen, papa van Floris

 

Mijn visie

Zwangerschap en de geboorte van een kindje zijn indrukwekkende gebeurtenissen. Waar vroeger moeders, oma's en tantes nog morele steun boden, is nu de doula een vast en vertrouwd gezicht bij je bevalling. In mijn ogen is een doula iemand die je hand vasthoudt, weeën wegmasseert, suggesties geeft voor houdingen of ontspanningsoefeningen en iemand met wie je kunt delen wat er écht in je omgaat. Ik creëer graag een ruimte waarin de moeder zich veilig voelt en zich volledig kan ontspannen. Tijdens je bevalling ben je op je kwetsbaarst en is het van belang dat je je op je gemak voelt. Daarom vind ik het belangrijk dat we de rustig de tijd nemen om vooraf kennis te maken, zodat ik in kaart kan brengen wat jullie wensen (en eventueel aanwezige zorgen) zijn. 

Als je partner bij de bevalling is heeft deze een belangrijke rol, ik ben er niet om die plek in te nemen, maar jullie juist te verbinden. De vrouw van wie je houdt zien zweten tijdens een bevalling, kan voor een partner of ander familielid best stressvol zijn. Niet alleen pikken we gevoelens van angst, stress of spanning bij anderen feilloos op, we nemen die gevoelens vaak ook onbewust over. Een relaxte partner is een relaxte moeder en andersom. Mijn doel van de gesprekken die we voorafgaand aan de bevalling met elkaar voeren, is dat jullie met liefde, vertrouwen en misschien zelfs wel plezier uitkijken naar de bevalling. 

And last but not least, ik geloof dat wij vrouwen elkaar moeten inspireren door het vertellen van positieve bevallingsverhalen. Mindset is everything. Je hoeft niet met angst te bevallen,  liefde en vertrouwen kunnen de boventoon voeren. Vertrouwen in je lichaam en met vertrouwen in je (eigen) proces. 

Mijn opleiding

Tijdens mijn zwangerschap was ik geintrigeerd door alles wat met zwangerschap te maken had. Van hypnobirthing en zwangerschapsyoga tot shiatsu en natuurlijk ouderschap, ik heb heel wat verschillende cursussen gevolgd en mooie boeken versleten.

Na de geboorte van Floris zocht ik professionele verdieping en heb ik de JJ doula opleiding gevolgd in Amsterdam, zodat ik naast familie en vriendinnen ook andere vrouwen mag begeleiden tijdens en na hun zwangerschap.

 
Doula Nadia Scherpenhuijzen - foto door Wendy Simons - Motherheart

I've the best job in the world

Zodra ik bij een geboorte aanwezig ben, bestaat het element tijd niet meer en bekommer ik me alleen nog om het welzijn van de vrouw en haar gezin. En die vrouw, die gaat in mijn ogen door misschien wel de mooiste transitie die ze ooit zal meemaken. Zo puur, zo oer, zo levensecht. Intuïtief weet ze wat ze moet doen, een vrouw heeft hiervoor geen coach nodig. Wel een vertrouwd gezicht en iemand met ervaring. Ik help haar met luisteren, ontspannen & geef vertrouwen. En stel haar soms gerust met bemoedigende woorden, informatie of praktische tips. Ik moedig aan, om te bevallen in eigen kracht.

Mijn werkwijze

We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We inventariseren wat je (of jullie) wensen zijn, en ik geef informatie over wat ik precies kan betekenen. Het is een oriënterend gesprek om te kijken of het tussen ons klikt. Als je een partner hebt, is het fijn dat deze bij het gesprek aanwezig is.

Vervolgens hebben we twee tot drie afspraken van 1,5 tot 2 uur voor week 37 van de zwangerschap. Ik help je met het opstellen van een geboorteplan (indien gewenst) en je kunt me onbeperkt telefonisch bereiken. Vanaf week 38 ben ik oproepbaar voor de bevalling en sta ik 24/7 on call. Op het moment dat je aangeeft dat ik mag komen, probeer ik er binnen 2 uur te zijn. Ik blijf vervolgens bij je tot een paar uur na de geboorte van je kind, ik ga pas weg op het moment dat ik voel dat jij (en je partner) een beetje vertrouwd en geland zijn. In de kraamtijd kom ik langs voor een afrondend gesprek, waarin we terugblikken op de bevalling. Optioneel kan ik je verwennen met een warme maaltijd, kraambed- of voetmassage als je daar zin in hebt.

Massages bij Arigato

Sinds april 2018 versterk ik het massageteam van Arigato. En daar ben ik heel trots op. Arigato staat namelijk helemaal bovenaan de lijst met de 10 beste massagesalons in Amsterdam (artikel Parool). Het is een heel fijne en moderne massagestudio in hartje Jordaan. We hebben een speciale zwangerschapsmassagetafel, met uitsparing voor je buik en borsten, zodat je lekker en ontspannen op je buik kunt liggen. Inmiddels sta ik niet meer op het vaste rooster bij Arigato, bij interesse kun je me het beste een berichtje sturen, dan plan ik je in! Ik ben er om de twee weken op zaterdag te vinden en geef daarnaast massages in Amsterdam West of bij jou thuis!

Zwangerschap en de geboorte van een kindje zijn indrukwekkende gebeurtenissen en vragen veel van het vrouwelijk lichaam. In mijn massages concentreer ik graag op het geven van ontspanning in de nek, schouders, rug & billen, want die plekken in het lichaam worden tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding - maar ook door ons zittende bestaan - extra belast. Ik geef alleen massages die ik zelf zou willen ontvangen, lekker stevig en geen zacht geaai. Kom je langs?

Ik geef ontspanningsmassages, zwangerschapsmassages en overtijdbehandelingen. Hier lees je de reviews.