Wat is een doula?

Een doula is geen verloskundige, geen verpleegkundige en ook geen gynaecoloog. Een doula is een zwangerschaps- of bevallingsbegeleider en betekent in het oud Grieks 'helpende vrouw'. Zij maakt onderdeel uit van het geboorteteam en begeleidt aanstaande ouders tot enige tijd na de bevalling op een persoonlijke manier bij andere dan medische zaken; tijdens de bevalling staat zij de vrouw doorlopend bij met onder meer emotionele steun. Een doula mag geen medische handelingen verrichten, maar beheerst de fysiologie en psychologie van het geboorteproces.

Een doula is meestal zelf ook moeder en weet dus wat een barende vrouw doormaakt. Bovenal is het iemand die vele bevallingen heeft gezien en dus op tal van scenario's kan reageren. Een doula masseert de moeder, pept haar op en geeft praktische tips. Maar ze is er ook voor de vader of partner.

In die eerste magische uren van de bevalling ben je vaak alleen met je partner. Je verloskundige komt even kijken om de voortgang te checken en laat jullie daarna soms weer alleen. Een doula is er om dat gat op te vullen. Zij begeleidt jou en je partner als een beschermengel door alle stadia van de baring.  Ook wanneer je naar het ziekenhuis wilt of misschien gaat vanwege een medische indicatie, de doula gaat met je mee. En zo'n vertrouwd gezicht is fijn, want in veel gevallen gaat je verloskundige niet mee en neemt de gynaecoloog de medische verantwoordelijkheid over.

 
Foto-doula-DoraBarens.jpg

Beschermengel

Een doula begeleidt jou en je partner door alle stadia van de baring. Haar aanwezigheid geeft naast vertrouwen veel ontspanning en rust. Zodat mama zich gesteund, geliefd en gedragen voelt tijdens de magische geboortereis.

 
 

Rol van doula in geboorteteam

Ik ben er, maar ben er ook niet. Ik schitter graag op de achtergrond tijdens de bevalling. Jij en je partner hebben de hoofdrol. 

Waar vroeger moeders, oma's en tantes nog morele steun boden, is nu de doula een vast en vertrouwd gezicht bij je bevalling. Onze ondersteuning is emotioneel, spiritueel en educatief, en dat begint al tijdens je zwangerschap. Ik geloof dat doula’s op deze manier de moderne zorg aanvullen.

Gelukkig zijn ook ziekenhuizen zich steeds meer bewust van de rol die doula's kunnen spelen. Zo is het AMC het eerste ziekenhuis dat een klinische bevalcoach (doula dus) in dienst heeft. "Hoe veiliger een vrouw zich voelt en hoe meer zij kan ontspannen, hoe groter de kans dat een bevalling zonder complicaties verloopt," zei Irene de Graaf van de afdeling Verloskunde in het AMC
(artikel Parool). 

Je kunt mij in de rol van doula misschien nog het beste vergelijken met een goeie vriendin, een beschermengel, die op de hoogte is van al jullie wensen en in stilte bij je is. Ik kan alleen van waarde zijn als de mama en partner denken dat ik van waarde kan zijn. En ga graag met je mee naar een afspraak bij je verloskundige, zodat we vooraf kennis kunnen maken.

 
Geboorte doula Amsterdam Nadia Scherpenhuijzen

THE DOULA BOOK

"Our studies have led us to the form conviction that a doula - a person providing unobtrusive, compassionate, and experienced support throughout labor - is needed by every couple during the delivery of their child. With such help, parents can capture the special moments and priceless experience of their own unique childbirth. This in turn becomes the foundation for strong attachment as the new family comes into being."